Kroniek van de familie

Van Hou(d)t

Stamboomonderzoek vraagt heel veel tijd en is niet altijd even gemakkelijk. Over dit onderwerp zijn al complete handleidingen geschreven. Op deze pagina willen we toch summier een aantal tips meegeven voor beginnende genealogisten:

  • De eerste logische stap is op zoek gaan naar informatie binnen je eigen familie. Groutders, ouders, tantes, nonkels, ... kunnen een eerste bron van informatie zijn!
  • Daarnaast zijn de gemeente-archieven een onmisbare volgende stap. Eerst zoek je in de "Burgerlijke stand" om daarna verder in de tijd te gaan via de "Parochieregisters" (doop- en overlijdensaktes) en daarna de schepenaktes, poortersakters enzorvoort.
  • Natuurlijk zijn de rijksarchieven ook een bron zoals bijvoorbeeld het Rijksarchief van België. Op deze site vind je ook links naar archieven in Belgische provincies.
  • De meeste genealogen hebben de neiging om in rechte lijn terig in de tijd te gaan, maar onze groep heeft ondervonden dat het beste is om alle gevonden informatie betreffende je naam te noteren of te kopiëren, zelfs als je niet direct een link met je eigen lijn kan vinden. Maar die informatie kan achteraf nog altijd nuttig blijken te zijn!
  • Noteer ook gegevens van alle mogelijke schrijfwijzen van je naam - in ons geval varieert dat van Van Hout tot Van Houdt, Van Houtte, Van Haut enzovoort. Het gebeurde immers dat in eenzelfde gezin de familienaam van de kinderen op een verschillende manier werd geschreven. Hiervoor is een een heel eenvoudige verklaring: vroeger konden de meeste mensen niet schrijven en werd er afgegaan op hoe een naam klonk...
  • Eens je alle losse gegevens verzameld hebt, begint het leuke werk: probeer van deze losse gegevens gezinsconstructies te maken.
  • En natuurlijk is het niet onbelangrijk om alle gevonden gegevens op te slaan: wij verkozen om het gratis genealogisch programma Aldfaer te gebruiken.

Onnodig te zeggen dat over dit onderwerp eindeloos kan doorgeboomd worden. We willen daarom ook graag doorverwijzen naar de site van de Familiekunde Vlaanderen, waar ook informatie voor beginnende genealogisten beschikbaar is.